Nικόλας Ακτύπης

Ξεχνάει τις επιτυχίες και ψάχνει λίγη αξιοπρέπεια ο Παναθηναϊκός

Μέχρι πριν λίγα χρόνια διεκδικούσε συστηματικά τίτλους, τώρα απλά παίζει για την επιβίωσή του. Η κατάσταση στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό προκαλεί μόνο θλίψη αλλά και οργή για όσους του γύρισαν την πλάτη

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έκανε γνωστό το αίτημα προς τις αρμόδιες ομοσπονδίες σχετικά με παράταση της διορίας συμμετοχής στην Α1 των τμημάτων που έχει υπό τη σκέπη του.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Με λίγα λόγια, η συμμετοχή των ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών, όπως κι εκείνης του μπάσκετ γυναικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις των ΕΣΑΠ, ΕΟΠΕ και ΕΟΚ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στόχος είναι να καταστεί εφικτή η στελέχωση των τμημάτων σε βαθμό που θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια ιστορικών διαστάσεων «ανορθογραφία» και να μείνει ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους εκτός πρωταθλημάτων.

Ασφαλώς η ευθύνη αυτής της κατάστασης δεν βαραίνει τη σημερινή διοίκηση, η οποία μην ξεχνάμε, ορίστηκε από το Πρωτοδικείο και αποτελείται από κατά βάση παλιούς αθλητές του συλλόγου που πονάνε όσο κανένας άλλος τη φανέλα με το τριφύλλι. Δυστυχώς ο πλούτος των συναισθημάτων τους για τον Παναθηναϊκό δεν γεμίζει ούτε τραπεζικούς λογαριασμούς ούτε μετατρέπεται σε ρευστό για μπάτζετ.

Άλλωστε εξ ορισμού η διοίκηση Πρωτοδικείου έχει περίπου διαχειριστικό χαρακτήρα και μπροστά της ένα βουνό προβλημάτων που κληρονομούνται τα τελευταία χρόνια και μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον.

Παρά την διαφαινόμενη εδώ και καιρό κατιούσα πορεία του Ερασιτέχνη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. Τουλάχιστον στα παρκέ και στα τάραφλεξ οι πράσινοι κατέβαζαν αξιόμαχα σύνολα. Μπορεί να υπήρχε γκρίνια για το γεγονός πως οι τίτλοι αγνοούνταν (και συνήθως χάνονταν από τον Ολυμπιακό) αλλά με υποπολλαπλάσιο μπάτζετ ήταν «επιτυχία» ακόμη και το να στέκεσαι απέναντι σε σύλλογο με την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει ΑΦΜ κι έτοιμες ομάδες σε τμήματα τα οποία δεν διέθετε καν. Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους…

Ακόμη κι αυτή η δυσάρεστη για τους οπαδούς πραγματικότητα μοιάζει με ιστορία που ενδέχεται σε λίγο καιρό να μοιάζει με ευχάριστη ανάμνηση. Τουλάχιστον αυτό τεκμαίρεται από τις εξελίξεις. Τρία τμήματα που συστηματικά διεκδικούσαν διακρίσεις, έφεραν τίτλους και δημιούργησαν «ήρωες» με πράσινες φανέλες, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση απόλυτης απαξίωσης.

Οι αλληλοκατηγορίες και η αδυναμία εξεύρεσης ενός έντιμου συμβιβασμού το προηγούμενο διάστημα από την τότε διοίκηση και τους τότε ενδιαφερόμενους θεωρήθηκε μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Όταν ο Ερασιτέχνης έφτασε ενώπιον του Πρωτοδικείου, γράφτηκε άλλη μία. Τώρα ο κίνδυνος αυτό το «γαϊτανάκι» να συνεχιστεί είναι πιο ορατός από ποτέ. Το πραγματικά δυσάρεστο (αλλά και συνάμα ελπιδοφόρο) είναι πως όλο αυτό το διάστημα οι επιτυχίες στα «μικρά» αθλήματα που διατηρεί με νύχια και με δόντια οι υπεύθυνοι των τμημάτων, συνεχίζουν να έρχονται σε πείσμα της ζοφερής πραγματικότητας που απειλεί το σήμερα και κυρίως το αύριο του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο το δεδομένο είναι πως η περιγραφή μιας κατάστασης από μόνη της δεν αρκεί για να επιλύσει ένα πρόβλημα. Βέβαια, από την άλλη, δεν είναι δουλειά εκείνων που περιγράφουν να βρουν και λύσεις. Κι εκείνοι που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση απλά λείπουν. Έχοντας προφανώς άλλα ενδιαφέροντα ή υποχρεώσεις, απέχουν και ο βαθμός εμπλοκής τους στις εξελίξεις εξαντλείται στο να πάρουν απλά χαμπάρι πως ο Ερασιτέχνης ζήτησε παράταση προκειμένου να μπορέσει να πάρει μέρος στα πρωταθλήματα. Κι αυτό το λες και κατάντια. Όχι μόνο για τον σύλλογο, αλλά και για πολλούς από όσους επιμένουν πως τον αγαπάνε, αλλά δεν δείχνουν ικανοί να βάλουν πλάτη, όχι για να έρθουν τίτλοι, αλλά για να διασωθεί η αξιοπρέπεια του συλλόγου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x